Wednesday, October 15, 2014

Resepi Spageti Super Lazat

ok asalamualaikum, kali ini saya nak berkongsi satu resepi yang sangatlah mudah dan sedap. Serius memang super sedap. Jom cekidout.

Bahan-Bahan
- Daging Lembu Fresh
- Spageti Angel Hair
- Bawang Besar
-Tomato
- Sos Spageti ( saya suka Kimball )
- Daun Bawang

Cara- Cara
1- ok yang paling pertama perlu dibuat adalah merebus daging lembu yang fresh tadi sehingga empuk. Pastikan menyimpan sedikit air rebusan daging kerana ia mempengaruhi kuah spageti yang akan dibuat.
2- Setelah siap merebus daging tadi sehingga empuk, potong halus-halus daging tersebut.
3- Potong bawang besar halus-halus dan ketepikan. Tomato tadi pula goreng seketika dengan minyak yang sedikit. Biarkan kulit tomato tadi lembut kemudian angkat dan buang kulitnya dan bahagian biji tomato tersebut.
3- Tumis bawang besar tadi sehingga kekuningan, kemudian masukkan sos spageti dan isi tomato. Kacau dan biarkan ia menggelegak. Masukkan air rebusan daging tadi, pastikan tak terlalu banyak sampai kuah terlalu cair.
4- Masukkan daging yang telah dipotong tadi dan kacau sehingga sebati. Letak secubit garam dan pastikan rasanya memang best.
5- Tutup Api
6- Rebuslah Spageti tadi. Saya suka guna angel hair kerana ianya lebih kecil dan tidak muak.
7- Gunakan daun bawang sebagai hiasan. Potong dan tabur di atas hidangan.
8- Ready to eat!!!!!

sangatlah senang. tambah-tambah sekarang kan baru lepas raya haji so memang banyak lah sangat daging lembu dalam peti tuh. encik suami memang asyik request spageti ajooo...konon fefiling dok London gamaknya...hehe..

p/s: saya memang suka guna daging fresh kerana rasanya lebih enak dan manis.


Tuesday, October 14, 2014

Takwim Persekolahan 2015

Bagi ibu bapa dan guru-guru yang bercadang untuk merancang cuti 2015 dah boleh mula lah untuk membuat perancangan tersebut, kerana takwim cuti tersebut telah dikeluarkan. Jom tengok!


rujukan: http://moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003650.pdf

apalagi jom lah pakat tempah tiket flight untuk tahun depan.


Tutorial Gabung Dua Blog Menjadi Satu

ok sebenarnya hari ini aku nak berkongsi macam mana kah cara nak menggabungkan dua blog menjadi satu. Sekarang neh dah macam trend kan pemilik blog ada sampai 3,4 blog, kadang-kadang tuh tak sempat nak update tau semua blog-blog tuh. Lebih mudah untuk mempunyai satu blog sahaja dan dapatlah kita memberikan tumpuan yang lebih.

Untuk menggabungkan dua blog menjadi satu perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengimport data dari blog yang kita mahu pindahkan. Sila ikuti langkah-langkah dibawah untuk melakukan nya.

1. Open that blog
2. Go to Setting > Other
3. Click on Export Blog link to download its data


ok setelah berjaya memuat turun blog itu kita perlu pulak untuk memuat naik data tadi ke blog kita yang kita mahukan.

1. Open New Blog
2. Go to Setting > Other
3. Klick on Import Blog link
4. Import the downloaded data of your old blog.


Setelah kita memuat naik data dari blog lama ke blog baru yang kita mahu, semua data akan tersimpan termasuklah post-post lama dan komen-komen dari blog lama. Jangan lupa masukkan kod ayat dan nombor berbelit yang diberikan untuk membuktikan bahawa kita bukan robot. Kalau tak mahu publish entri-entri lama secara automatik, anda boleh unclick kotak di bawah tuh. Ia akan tersimpan di dalam draf dan bila anda mahu post entri-entri lama tertentu anda bolehlah melakukan nya secara manual. Senang kan!

btw, bukan dua blog jea boleh menjadi satu, anda boleh gabungkan sebanyak mana blog yang anda ada ke dalam satu blog sahaja!

Monday, October 13, 2014

Kisah Ulat Buku

Asalamualaikum...

Sebenarnya aku memang ulat buku sejati, ulat buku yang suka simpan buku tapi jarang baca. Impian kononnya nak buat library besar di rumah, tapi masih bertatih tatih lagi.

Sejak zaman sekolah lagi aku memang suka buku, sebab itulah kebanyakkan masa aku di sebelah petang banyak dihabiskan di sekolah melepak di dalam library. Buku merupakan satu ketagihan, even bau buku juga boleh menjadi kegilaan bagi penggemar buku. Even pada suatu ketika aku pernah cari perfume bau buku. Huhuhu...tak ke gila? Orang lain  cari perfume bau buah dan sebagainya, tapi aku cari bau buku. Bila masuk kedai buku benda pertama aku buat adalah ambil buku, bukak, dan bau....ok nikmat!

Normal lah kan, sebab tiap orang punya cita rasa berbeza, ada yang suka bau rumput selepas hujan, bau hujan, bau bayi dan ada yang suka bau tahi lembu. Ahaaaa jangan tak percaya.

Macam aku, aku bukanlah peminat tegar novel cintan-cintun, walaupon banyak novel cinta di rumah semuanya sememangnya kepunyaan encik suami. Bagi orang macam aku, aku suka beli buku tentang travel, dokumentari, wisdom words dan buku yang banyak gambar.eh...

Oleh kerana terlalu gilakan buku, bila travel ke luar negara pon mesti gari buku kat sana as ole-ole untuk diri sendiri. Rasa tak complete travel kalau tak pergi kedai buku.

Kalau di Pulau Pinang, terdapat satu tempat di Chowrasta yang menjual buku-buku terpakai. Masya Allah memang sangat banyak bukunya, buku-buku dari zaman British and Jepun pon ada agaknya. Bagi penggemar komik lama-lama juga boleh dapatkan siri lengkap komik tuh di sini dengan harga yang sangat murah. Kalau aku ke sini, yang paling aku suka adalah suasana kedai-kedai buku neh. Bertimbun-timbun, ruang-ruang sempit, bau buku yang kuat membuatkan aku terasa macam berada di perpustakaan rahsia bawah tanah. Amboiii fefiling cerita filem omputih yea.

Aku paling teruja bila g pesta buku especially Popular punya sale, or Big Bad Wolf book sale. Boleh jadi gila. Pernah sekali aku dan suami buat gila dengan pergi pesta buku di KL secara tetiba. Kami borong buku hampir 400 lebih. Cinta punya pasal kan.


Sunday, October 12, 2014

resepi Cheesekut yang Mudah

Asalamualaikum...seminggu dua neh musim membuat  cheesekut, resepi ini sangatlah mudah dan senang tau. Jom cuba...

Bahan-bahan:
-biskut deluxe hup seng
-setengah tin susu pekat
-sekotak kecil susu full milk
-250g cream cheese
-nestum/milo



Cara-cara:

1- sediakan bahan-bahan yang nak digunakan.
2- masukan 250g cream cheese, setengah tin susu dan 4 sudu besar susu cair ke dalam blender. Kemudian putar sehingga sebati tau.
3- kemudian ambil biskut hupseng dan celup ke dalam susu cair selama 1 saat kemudian susun ke dalam bekas.
4- kemudian tuang sedikit adunan cream cheese tadi dan ratakan.
5- ulang langkah 4 dan 5 hingga habis adunan cream cheese tadi.
6. Hiaskan cheesekut tadi dengan nestum halus dengan menabur di atasnya.

Senangkan?  Jom layan gambar plak...


Cream cheese, susu pekat, susu cair


Adun hingga jadi sebati



Celup biskut dalam susu


Susun biskut comel-comel


Tadaaaa, tabur serbuk nestum untuk rasa lebih sedap.


Selain nestum, boleh juga guna milo atau serbuk biskut oreo, terpulang kepada kreativiti masing-masing. Setelah siap boleh masukkan ke dalam peti sejuk bahagian bawah untuk beberapa jam, kalau nak lebih enak biarlah di dalam peti selama semalaman...


Saturday, October 11, 2014

Hari Minggu yang paling aman

Alhamdulillah actually rasa lega sangat minggu neh, kerana sabtu dan ahad memang betul-betul rilex di rumah. Kalau sebelum ini kebanyakkan hari minggu memang jarang sangat kami suami isteri berada di rumah. Kadang-kadang memenuhi tuntutan kerja di sekolah, balik kampung,  keluar berjalan-jalan dan sebagainya. Letih juga sebenarnya kalau asyik keluar jea setiap hujung minggu, kadang-kadang kerja kat rumah pon banyak tak buat.huhuhu...

Esok konon konon plan nya nak pergi mencari hadiah untuk program sekolah, hopefully jumpa lah apa yang dihajati tuh kan...

Actually, jarang sangat aku update blog tentang kehidupan harian...rasa kekok pon ada...harap-harap dapatlah aku melatih diri untuk menjadi penulis yang lebih baik untuk masa-masa akan datang. In sya Allah