Tuesday, September 9, 2014

Hari Kelima di Pulau Dewata

ehem bertahun sudah tak update blog, ok jum sambung entri hari kelima di Pulau Dewata iaitu Bali.

seawal pagi kami bergerak dan tempat pertama yang kami lawati adalah sebuah temple, yang mana nama nya aku telah lupa...hehe.. jom tengok gambar-gambar di bawah:






macam ibu-ibu mengandung plak yea..pakat bawa perut.

jarang dapat tengok aktiviti camneh



selesai melawat di sini kami teruskan perjalanan ke kebun kopi yang berada sepanjang jalan ke Kintamani. Hajat dihati untuk merasa sendiri kopi popular di Indonesia iaitu Kopi Luwak atau nama lain Kopi Tahi Musang. Disini kami diberi rasa dengan pelbagai jenis kopi. Cakap jea nak rasa kopi apa semua ada..tapi yang paling special tentulah kopi Luwak. Sebagai peminat tegar kipassusahmati kopi, aku sendiri tertunggu-tunggu nak merasa kopi istimewa ini, tahik ke tak tahik ke aku tak kira aku nak rasa jugak...btw sebelum tuh aku dah check kopi Luwak halal yea.

btw aku orang kampung, so sememangnya zaman kecil-kecil dulu aku pernah ada pengalaman mengacau mak dan tok aku membuat kopi secara tradisional. Bermula dari proses kutip kopi, jemur, buang kulit, memasak dan mengisar kopi semua aku pernah buat. Kopi yang terbaik sememangnya kopi buatan tok aku, satu kampung tau mengorder kopi tok aku..ahahaha...

Disini Kopi Luwak dihidang di dalam teko kecil bersama-sama dengan Kopi Bali, Minuman Coklat, Kopi serai, kopi halia, dan kopi Ginseng. Semua minuman-minuman ini adalah percuma, kecuali Kopi Luwak yang mana Kopi Luwak berharga 30,000 idr atau RM10 untuk secawan..Mahalllll..

Tahu tak kenapa Kopi Luwak mahal? tahi musang kot, siapa sanggup telan tahi musang? actually musang mempunyai deria tajam untuk memilih kopi yang terbaik dan benar-benar masak untuk dimakan. So musang memang pandai bijak lestari dalam memilih kopi terbaik kan..

Cara minum kopi luwak juga berbeza, kita boleh minum tanpa gula, tambah gula perang atau gula putih. Pendapat aku bila mencuba ketiga-tiga cara neh ialah Kopi Luwak + Gulu Putih rasanya seperti kopi biasa yang plain..tiada yang menarik. Kopi Luwak tanpa gula rasanya tawar dan Kopi Luwak + gula perang rasanya lebih sedap. Tapi Kopi Luwak masih belum dapat melawan kopi buatan tok aku kat kampung nun di Baling Kedah nuh...

Bagi yang berminat nak dapatkan Kopi Luwak boleh memberi terus di kedai di kebun kopi ini, tapi ingat yea 100g kopi luwak bersamaan RM180. Terdapat coklat pelbagai perisa juga dijual disini.


comel kan gadis-gadis pembuat kopi neh. 

pasangan pengantin baru yang sedang menanti kelahiran baby pertama mereka. 

nampak tak musang tuh, nakal kan 


lelong lelong lelong, buah banyak murah




Dari kebun kopi kami terus bergerak ke Kintamani untuk makan tengahari. Kami berhenti makan di restoran Kintamani yang terletak betul-betul berhadapan dengan Gunung Batur. Permandangan sangatlah indah, cuaca yang sejuk terasa seperti berada di Cameron Highland. Di restoran ini kami makan secara buffet dengan bayaran 100,000 idr per kepala ditambah dengan 21,000 idr tax. Terdapat pelbagai makanan yang disediakan untuk semua pengunjung. Tak menang mulut untuk mengunyah semuanya. huhu. 

Dari Kintamani kami mula bergerak turun ke Tegallalang. Untuk masuk ke kawasan Tegallalang kami dikenakan bayaran 20 000 idr per kereta. Seingat aku bulan Ogos 2013 aku kesana masih belum dikenakan apa-apa bayaran. Pandai yea mereka mencari duit, nak tengok padi sawah tepi jalan pon dah kena bayar sekarang. layan kann ajela.. Macam biasa tarikan disini adalah pemandangan padi Bukit, memang indah. Nasib kami memang agak baik setelah hampir 10 minit menghabiskan masa disitu dengan mengambil gambar dan sebagainya hujan mula turun, mulalah kami berlari-lari laju menuju ke kereta. Sepanjang jalan seterusnya kami lena di buai mimpi. 

btw: pernah rasa Ayam Tulang Lunak Malioboro di Bali? Cubalah rasa bagi yang tak pernah.