Wednesday, March 29, 2017

Kenapa tidak Iran?




backpacking ke Iran selama 9 hari :


Ketika entri neh ditulis, aku baru pulang dari trip ke Iran. Masih terasa keletihan berbaki di tubuh, namun tetap ku gigihkan diri ini untuk menaip untuk kalian...amboii amboii ambooiiii...

Tiket untuk ke Iran aku beli pada bulan september tahun lepas. Time nak beli pon dah macam-macam drama yang berlaku sebenarnya. Plan asal aku dan suami sebenarnya adalah untuk ke Jepun kerana dah 2 tahun asyik hold saja plan ke Jepun. Tapi al-kisah malangnya ketika dok check harga tiket ke Jepun time tuh harga memang mahal nak mamppppp##.. dalam proses memeriksa harga tiket ke sana dan ke sini tetiba tersemak harga tiket ke Iran memang dalam bajet kami.

Aku proceed dengan bagitau Arie cadangan untuk book tiket ke Iran, apalagi bising lah pakcik sorang tuh,

PASAIPA HANG NAK P IRAN? 
PASAIPA IRAN? 
TAKDAK NEGARA LAIN DAH KA? 
HANG TAK TAU KA IRAN TUH blablablalblalbla ( censor ).

Bini neh kira dok sabaq ja bila suami dok hamboq keluaq semua. Aku pon mula lah google tentang trip backpacking ke Iran adakah selamat dan sebagainya. Pastu aku plak hamboq p ceramah dekat encik suami...

NAK TAKUT PA? 
KALAU NAK MATI DALAM TIDOQ PON BLEH MATI. 
DEPA P OK JA.
 SIAP DOK REVIEW KATA ANTARA NEGARA PALING SELAMAT DI DUNIA
JANGAN DOK PERCAYA SANGAT TV KATA PA. NAK TAU BETOI KA TAK P LA TENGOK SENDIRI...blablblalblala

....hahahaha...

Pastu aku siap post lah segala link dengan harapan suami akan mendapat segala keinsafan di dunia setelah menghamboq isteri tak tentu hala.

well. the rest was history.

two tickets booked that day and we are preparing for our journey to Iran.

Berbulan kami plan untuk trip kali ini. Tak banyak rujukan berbahasa melayu yang boleh diperolehi di google. nampak sangat rakyat Malaysia cukup takut untuk ke sana. Aku sempat mengajak rakan-rakan aku untuk join trip kami tapi malangnya semua terkejut bila mengetahui yang kami akan ke Iran.

PASAIPA IRAN?
HANG SYIAH KA?
HANG DAESHH KA?
ISIS KA?

tak kurang jugak yang menunjukkan rasa concern tentang keselamatan kami di sana nanti.

TAK TAKUT KENA TEMBAK KA?
KAWASAN PERANG KAT SANA.
HANG TAK PAYAH P LA....

dan macam-macam lagi. Ya aku paham kenapa semua persoalan-persoalan yang macam ini timbul dari rakan-rakan sebab aku sendiri pernah ada stigma macam tuh dulu. Tapi bila aku sendiri banyakkan membaca dari forum-forum traveller, cari info sana sini, tanya orang itu dan ini sebenarnya makin tak sabar pulak aku nak kesana. Aku nak tengok sendiri adakah segala stigma negatif neh memang betul seperti yang orang lain katakan.

tak kenal maka tak cinta.

kali ini: KENAPA TIDAK IRAN.




Sunday, March 12, 2017

Bali in Love-Day 5 Hari Raya

salam aidiladha dari perantauan, ini bukanlah kali pertama aku beraya jauh dari keluarga. masih segar di ingatan ketika mengajar di Kuala Rompin dulu; aku tak pulang beraya kerana cuti yang tak seberapa hari. Duduklah di rumah sewa berhiba-hiba air mata di pagi raya apabila mendengar takbir raya di telebesen. Mujurlah ketika itu ada para pelajar yang ingat cikgu keseorangan lalu datanglah mereka berduyun-duyun satu kelas membawa segala makanan raya berpiknik bagai dirumah sewa guru. hahahahaha...itu semua kenangan.

Eka Karya Botanic Garden

entrance fee: 9000 idr
parking fee : 3000 idr
Pepagi buta selepas sarapan kami bergerak ke Eka Karya Botanic Garden, tak lah jauh perjalanan seperti semalam ke Jemeluk Viewpoint. Perjalanan ke Eka Karya Botanic Garden lebih santai dan selesa kerana menuju ke kawasan tanah tinggi, cuaca lebih cool. Di Eka Karya Botanic Garden neh cuma kawasan taman yang sangat besar. Boleh mencuci cuci dosa mata melihat pokok-pokok yang gagah berdiri di sini. Ada pokok-pokok bunga, pelbagai jenis tanaman herba dan hiasan. Hari neh kan hari raya aidiladha, selalunya kita di Malaysia bila raya sudah pasti kita akan melawat saudara mara dan rakan taulan. Tapi agak lain disini kerana ramai warga Bali yang beragama islam dan bukan islam mengambil kesempatan cuti raya ini untuk bergi berpiknik di Eka Karya Botanic Garden. Sampai jammed lah jalan.



when makcik-makcik pose for pics


Danau Bratan

parking fee: 2000 idr
Entrance fee: 20 000 idr

Dari Eka Karya kami meneruskan perjalanan ke Danau Bratan, tak jauh mana pon dari Eka Karya.  malas nak taip banyak, jum tengok gambar jea boleh?





lepas habis melawat Danau Bratan kami sempat singgah di masjid Hidayah yang berada berhadapan dengan kawasan Pura Ulun Danau Bratan. Dari kawasan masjid yang terletak di atas bukit, dapat dilihat dengan jelas kawasan tasik yang luas terbentang. 

Lewat petang kami pergi ke Bali Pulina. Apakebendanya Bali Pulina neh? Yaa adik-adik kakak-kakak, Bali Pulina adalah ladang kopi. Tapi kalau ladang kopi yang lain di Bali neh kebanyakkannya percuma, Bali Pulina tak percuma ya. 100 000 idr per kepala untuk masuk ke sini. Bezanya bila hangpa p sini dapatla merasa 8 jenis kopi neh + kopi luwak atau green tea + pisang goreng atau maruku. haaa pilih nak makan apa...terasa lah jugak mencekik darah disini kerana kalau hangpa neh memang pelancong asing orang putih ka, negro ka tak pulak depa kenakan charge 100 000 neh sebab dengan harapan mereka-mereka yang datang dari negara kaya-raya dapatlah menabur duit membeli kopi disini setelah minum percuma. tidak adil sangat.

disebalik ketidakadilan di situ, wooden deck di Bali Pulina memang terbaik. Serius cantik. 




gambar pon gelap sebab dah nak maghrib

Sunday, March 5, 2017

Bali in Love-Day 4

Hari ke empat di Bali antara hari paling jauh perjalanan yang kami tempuh. Pepagi buta kami terus bergerak untuk menuju ke Jemeluk Viewpoint di Karangasem. Hampir 3 jam perjalanan menaiki skuter membuatkan aku rentung.

Goa Laweh
Tempat pertama pit stop kami pada hari tersebut adalah di Goa Laweh, seperti biasa untuk memasuki mana-mana pura di Bali perlulah suci dari haid dan tidak mengandung bagi pengunjung wanita; manakala bagi lelaki perlulah memakai pakaian yang sesuai seperti bukan seluar pendek. Ketika kami tiba di sana, sedang dijalankan upacara sembahyang bagi penganut agama hindu. Kami tidak lama disini, sekadar mengambil gambar seni bina pura lalu kami meneruskan perjalanan.



al-kisah seorang orang putih yang mohon menolong untuk snap gambaq kami kemudian kami pulak diminta untuk menolong beliau untuk mengambil gambarnya. Tapi ya ampunnnn cerewet sangat... 



virgin Beach
Virgin Beach merupakan pantai yang cantik terdapat di Bali, agak tersembunyi dari pelancong asing membuatkan pantai ini masih tidak tercemar. Ketika kami tiba di sini, tak ramai yang berada di pantai, mungkin masih terlalu awal. Kami sekadar menikmati keindahan pantai lalu seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Jemeluk Viewpoint.

laluan turun ke pantai. dari kejauhan dah nampak cantiknya tuh








Jemeluk Viewpoint

Perjalanan diteruskan lagi, bukan main jauhnya...cuaca makin panas, muka dah memang sah rentung dengan teruknya. Hampir 45 minit perjalanan kami sampai ke kawasan perkampungan yang berdekatan dengan pantai.

HAHAHAHAHAHAHAHAHA rambut tak menahannnn

tersangat cantik.even rentung pon ok